Hoe informeer je deelnemers en pensioengerechtigden over de overgang naar het nieuwe pensioenstelstel? Met de komst van het pensioenstelsel zal er voor veel deelnemers veel veranderen. Daarom is een goede communicatiestrategie juist nu belangrijk. Maar wat is er nodig om deelnemers of pensioengerechtigden vertrouwen te geven in de transitie?
De Wet Toekomst Pensioenen schrijft voor dat pensioenuitvoerders deelnemers en pensioengerechtigden over de gevolgen van de overgang naar het nieuwe pensioenstelstel moeten informeren en hiervoor een communicatieplan moeten opstellen. De wet omschrijft een aantal specifieke momenten en onderwerpen waarover pensioenuitvoerders moeten communiceren. Op 20 februari jl. heeft de AFM een voorlopige leidraad communicatieplan gepubliceerd. De gepubliceerde leidraad biedt handvatten om invulling te geven aan de wettelijke vereisten van het communicatieplan. Tegelijkertijd biedt de leidraad ruimte om te zorgen dat pensioenuitvoerders aansluiten bij hun eigen situatie en hun specifieke deelnemers.
Bij de beoordeling van het communicatieplan zal de AFM met name naar de onderstaande aspecten kijken:
Op zich zijn dit logische en nuttige elementen. Maar de elementen zijn wel sterk op de ratio gericht. Informatie over de nieuwe pensioenregeling en de technische oplossing staan centraal.
Een goede communicatiestrategie is juist nu belangrijk. Met de komst van het pensioenstelsel zal er voor veel deelnemers immers veel veranderen. Het risico verschuift van het fonds naar de deelnemer en de deelnemer zal meer zelf moeten doen. Wat heeft een deelnemer of pensioengerechtigde nodig om vertrouwen te hebben in de transitie en er een goed gevoel aan over te houden?
Wij denken dat de communicatieaanpak het beste benadert kan worden vanuit emotie en de onbewuste afwegingen die een deelnemers of pensioengerechtigde maakt. Het gaat namelijk om gedragsverandering; van relatief zorgeloos pensioen opbouwen naar een pensioen met meer risico’s en meer eigen verantwoordelijkheid. Bij het begeleiden van deze verandering zul je moeten inzoomen op de pijnpunten, de zorgen en misvattingen over het nieuwe pensioen. Meer kennis over hoe deelnemers het proces en de verandering ervaren, is daarom essentieel voor een gedegen communicatieaanpak.
Deze transitie geeft werkgever én pensioenfondsen de kans om de communicatie over pensioen naar een hoger level te tillen. Communiceer niet alleen over de huidige en nieuwe pensioenregeling (ratio) maar begeleid de deelnemers naar de nieuwe regeling. Met kennis van hun emoties en hun afwegingen.
Heeft u liever dat wij de benchmark voor u invullen, stuurt u ons dan uw huidige pensioencontract.